Næringsarenaer

Velkommen til en moderne bydel med lange tradisjoner og mange spennende næringsarenaer. Her finner du flinke folk, digg mat, kule lokaler, nærhet til sjøen og et generelt kreativt miljø. Dette er området for gründere, ambisjoner og nye ideer – en inspirerende del av byen! Området nås med buss som tar deg gjennom hele området, men for de normalt spreke er det kun snakk om en behagelig tur til fots eller på sykkel.

5° Øst

Adresse: Haugesundsgata 30
Næring: Handel, service, undervisning og bolig (25 000 kvm)

5° Øst består av ca. 4 200 kvm til handel/service, 3 500 kvm til undervisning og 124 leiligheter. Leilighetsdelen av prosjektet ble gjennomført av OBOS.

5° Øst fikk Stavanger kommunes byggeskikkpris i 2016. I begrunnelsen for prisen trekkes det frem betydningen bygget har fått som kvartalssenter. Butikker, spisesteder og andre offentlige tilbud i 1. etasje med direkte utgang til gateplan skaper et attraktivt gateløp og bidrar til et levende byrom. Uteområdene blir mye brukt av både små og store.

Les mer om 5° Øst

Absinthen

Adresse: Nedre Banegate 41
Næring: kontorlokaler med sosiale fellesarealer

Absinthen har en sentral og attraktiv beliggenhet, og tilbyr et innovativt og inspirerende kontormiljø for små og mellomstore bedrifter. Eiendommen tilbyr sine leietakere sosiale fellesarealer som bl.a. møterom, takterrasse og «mulighetenes bakgård».

Absinthen er et unikt og historisk kontorbygg som fra 1912 var tilholdssted for Cape Canning co. Fra 1962 til 2014 holdt Jaasund & Co mekaniske verksted til i bygget. Absinthen og eier Finn Gjedebo fikk i 2014 tildelt verneprisen for rehabiliteringsarbeidet, som omtales som et eksempel til etterfølgelse.

Les mer om Absinthen

Borgenkvartalet

Adresse: Kvitsøygata 15 og 19, og Ryfylkegata 30
Næring: Se beskrivelsen nedenfor

I Borgenkvartalet leies det ut flotte næringslokaler og kontorer. Mange av lokalene har utsikt mot byparken Lervigtunet eller sjøen. Lokalene huser blant annet filmstudio, treningssenter, kommunale avdelinger, spisested og tjenester innen foto, design, arkitektur og kommunikasjon.

Den karakteristiske borgen ble bygget av hermetikk-kongen Christian Borgen i 1911. Han var en av Stavangers store personligheter innen hermetikkindustrien. I Ryfylkegata 30 var det hermetikkfabrikk, og i Kvitsøygata 15 etablerte han Borgen folkekjøkken som serverte arbeiderne mat til en overkommelig pris.

Les mer om Borgenkvartalet

Elefant workspace

Adresse: Erfjordgata 8
Næring: Studio og kontor for profesjonelle kreatører

Til daglig jobber ca. 30 profesjonelle kreatører hos Elefant: arkitekter, fotografer, kunstnere, forfattere, designere, forleggere, filmskapere, regnskapsførere, produsenter, journalister og oppfinnere er blant leietakerne. Elefant inneholder studioer, kontorer, visningsrom og fellesarealer.

Elefant workspace ble etablert i 2013 i Askegården som tidligere huset trykkeri. Bygget er fra 1960-tallet, og har et industrielt preg med god takhøyde og god atmosfære.

Les mer om Elefant workspace

Fermenten

Adresse: Ryfylkegata 13 
Næring: Cafe & bar med lokalprodusert mat og drikke

Fermenten er en cafe & bar hvor man kan møtes og smake nydelig lokalprodusert mat og drikke. Fermenten er et familievennlig og populært samlingssted med eget barneområde. Flere av de lokale produsentene av mat og drikke holder til i lokalene.

Fermenten tilbyr jevnlig konserter og andre arrangementer, og lokalene kan også leies til private arrangement, med eller uten catering.

Les mer om Fermenten

Hermetikkgata 5 – HG5

Adresse: Hermetikkgata 5  
Næring: Kontorlokaler

Bygget ble reist i 2001/2002 i forbindelse med videreutvikling av den gamle fabrikkeiendommen, og er en sentral og godt gjenkjennelig del av østre bydel. Bygget som tidligere har huset både BI og Noroff, har nå en miks av privat næring og offentlig sektor. Totalarealet er 12 069 kvm, inkludert 2366 kvm parkeringskjeller. Innvendig er bygget utsmykket med et variert utvalg fra lokale og internasjonale kunstnere.

Les mer på sidene til Stavanger Investering.

Kvitsøygata 3

Adresse: Kvitsøygata 3
Næring: Se beskrivelsen nedenfor

Kvitsøygata 3 ble etablert i 2019, og er Storhaug sitt eget møtested. Her er det aktiviteter for barn og unge, frivilligsentral og starthjelp til sosiale entreprenører. I tillegg kan du være med og påvirke hvordan Storhaug kan bli et enda bedre sted!

I Kvitsøygata 3 finner du: ungdomsklubb, juniorklubb, Storhaug Unlimited (nabolagsinkubator), Storhaug frivilligsentral, Home-Start (familiestøtteprogram) og områdesatsingen som jobber med trygghet og trivsel.

Les mer om Kvitsøygata 3

Kvitsøygata 10

Adresse: Kvitsøygata 10 
Næring: Kontorfellesskap

Kontorfelleskap med tilgang til moderne møterom med alle fasiliteter, kjøkken og dusj. Lokalene er nyrenoverte med moderne løsninger, nydelig eikegulv, historiske detaljer og svært godt innemiljø. Muligheter for parkering.

Bygget stod ferdig i 1912, og huset brislingfabrikken til Stavanger Canning. Norwegian Crown-Prince sardiner med bilde av kronprins Olav på boksen var deres mest kjente merkevare. Bildet ble brukt med tillatelse av kongen, og senere kronprinsen selv.

Les mer om Kvitsøygata 10

Lervigsveien 16

Adresse: Lervigsveien 16
Næring: Kontorlokaler (3 400 kvm)

Bygget ble oppført i 1998, og tilbyr kontorlokaler med cellekontorer, møterom og noe kontorlandskap. Store deler av lokalene har flott utsikt til sjø. Bygget inneholder også parkeringsanlegg, sykkelparkering samt dusj og garderober.

På tomten stod tidligere hermetikkfabrikken til Stavanger Sardine Co. – etablert i 1906. Senere ble firmaet oppkjøpt av Tou (1924), og Brødrene Osmundsen overtok den, trolig i 1941. Bygningen brant ned i 1994.

Les mer om Lervigsveien 16

Lervig sykehjem

Adresse: Ryfylkegata 55 
Næring: Sykehjem

Lervig er et urbant sykehjem med sentral plassering på Storhaug, og er med 123 plasser et av Stavangers største. Sykehjemmet har eget produksjonskjøkken, kafé Sjøsiden, frisør, fotpleie og fysioterapi.

Kafé Sjøsiden holder til i første etasje og er åpen for alle. Det tilbys blant annet salatbar og påsmurt, og en finfin utsikt!

Les mer om Lervig sykehjem

Støperigata 38

Adresse: Støperigata 38
Næring: Kontorlokaler

Bygget er hovedsakelig et kontorbygg med både enkle kontorer og hele kontorfløyer. Det er også møterom, lobby, heis, stor kantine og flott utsikt over området og fjordene fra deler av bygget.

Bygget har tidligere huset mange forskjellige bedrifter, blant annet sardineskeavdelingen til A/S Stavanger Blikemballagefabrik (stiftet 1896). I 1912 var fabrikken den største grafiske arbeidsplassen i Stavanger med 263 ansatte.

Les mer om Støperigata 38

Svankebygget

Adresse: Badehusgata 37 
Næring: Kontorlokaler med unik utsikt og moderne fasiliteter

Bygget ble oppført i 1999 og har et moderne arkitektonisk uttrykk, og et funksjonelt preg. Det ligger flott til i Svankevigå med utsikt fra alle byggets ni etasjer. Bygget kan by på fasiliteter som resepsjon, egen brygge, auditorium, kursrom, kantine, trimrom, garderober og p-kjeller med sykkelparkering.

Svankebygget er en del av Svanketorget som i tillegg består av byggene Hermetikken Øst og Badehuset. Noen mener at navnet svanke kommer av ordet ”svange”, en gammel betegnelse på en sving. Svankevigå gjør nemlig en markert sving fra sundet utenfor.

Les mer om Svankebygget

Hermetikken Øst

Adresse: Badehusgata 33
Næring: Kontor- og butikklokaler med historie i veggene

Bygget er rehabilitert og er i dag et moderne kontorfellesskap som huser både arkitekter, dekketøy mikrofabrikk, blomsterutsalg og diverse andre kreative sjeler. Av fasiliteter finnes stor terrasse, garderobe, tekjøkken, fellesareal og parkering for både bil og sykkel.

Det sitter mye historie i veggene i Badehusgata 33, som ble reist i 1907 av Anna Andersen. Hun var en driftig dame, og solgte sardiner, ansjos og fiskekaker under merkenavnet Claus Andersens Enke. Fabrikken til Anna gikk konkurs i 1924, og i ettertid har bygget huset flere hermetikkfabrikker, bank og trelast.

Les mer om Badehusgata 33

Badehuset

Adresse: Badehusgata 39 
Næring: Kontorlokaler

Bygget er et hvitmalt murbygg på 3. etasjer med flotte detaljer. Oppført i 1985, og senere renovert. I Badehuset har man tilgang til gode fasiliteter som møterom, auditorium, kursrom, trimrom, garderobe, kantine og sykkelparkering.

Badehuset til arbeiderne på hermetikkfabrikkene i østre bydel lå tidligere på denne tomten, derav byggnavnet Badehuset og gatenavnet Badehusgata. Badehuset er en del av Svanketorget som i tillegg består av byggene Svankebygget og Hermetikken Øst.

Les mer om Badehuset

Tinfabriken

Adresse: Ryfylkegata 45
Næring: Kreativt arbeidsfellesskap i historisk bygning

I Tinfabriken holder det til mange kreative sjeler som benytter seg av kontorplasser, møterom, øvingsrom, festsalen og direksjonsrommet. Leietakerne driver med musikk, skriving, tegning, lydmiksing, grafisk design, regnskap m.m.

Tinfabriken er en gammel administrasjonsbygning fra 1925, reist den gangen sjefen skulle ha egen sjeselong og sin hemmelige trapp. Bygget er oppusset i samarbeid med Byantikvaren i Stavanger, og stod ferdig i 2018.

Les mer om Tinfabriken

TOU

Adresse: Kvitsøygata 25 
Næring: Kunst og kultur

TOU er en kunst-, kunnskaps- og ressursarena, og en av landets største uavhengige kulturinstitusjoner. Lokalene på over 12.000 kvm består av flere scener og produksjonsrom, og flere visuelle kunstnere, musikere, filmskapere og organisasjoner har sin produksjon og virke på huset.

Dette er de gamle produksjonslokalene til Tou bryggeri som etablerte seg i Stavanger øst i 1895. Etter at Tou flyttet til Forus sto bryggerianlegget til forfall i flere tiår. I 2001 ble Tou Scene AS dannet som et kunstner-initiert og kunstnerdrevet selskap, og tok i bruk deler av anlegget.

Les mer om TOU